Wykonanie:
2 kg. kaszy jęczmiennej
2 kg. gryczanej
1,5-2 litry świeżej krwi)
1 kg. skórek wieprzowych
(2-3 kg) głowy wieprzowej(1/2 głowy)
1 kg. wątroby wieprzowej
2 kg. okrawek mięsnych z tłuszczykiem
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek
gałka muszkatołowa
5 liści laurowych
ziele angielskie
6 ząbków czosnku
Wykonanie:
Głowę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalej wodą, gotuj do miękkości (skórki powinny się rozpadać). 10 minut przed końcem dodaj wątrobę, dogotuj. Odcedź. Ostudź, zmiel. Wywarem z gotowania sparz kasze (na szklankę kaszy powinno być 2 szklanki płynu). Dodaj do masy mięsnej, wlej krew, dodaj posiekany czosnek, obficie przypraw. Dokładnie wyrób (w razie potrzeby dolej wody). Masą napełnij jelita, zwiąż. Kaszankę włóż do wrzącej wody. Gdy wypłynie, gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.