Wykonanie:

2 kg. kaszy jęczmiennej

2 kg. gryczanej

1,5-2 litry świeżej krwi)

1 kg. skórek wieprzowych

(2-3 kg) głowy wieprzowej(1/2 głowy)

1 kg. wątroby wieprzowej

2 kg. okrawek mięsnych z tłuszczykiem

sól

pieprz czarny

pieprz ziołowy

majeranek

gałka muszkatołowa

5 liści laurowych

ziele angielskie

6 ząbków czosnku

Wykonanie:

Głowę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalej wodą, gotuj do miękkości (skórki powinny się rozpadać). 10 minut przed końcem dodaj wątrobę, dogotuj. Odcedź. Ostudź, zmiel. Wywarem z gotowania sparz kasze (na szklankę kaszy powinno być 2 szklanki płynu). Dodaj do masy mięsnej, wlej krew, dodaj posiekany czosnek, obficie przypraw. Dokładnie wyrób (w razie potrzeby dolej wody). Masą napełnij jelita, zwiąż. Kaszankę włóż do wrzącej wody. Gdy wypłynie, gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *