Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
20 dag. cukru
20 dag. mąki pszennej
4 dag. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijana dodajemy cukier , ubijamy do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 1-2 minuty.Mąki, proszek przesiewamy przez sito, dodajemy kawę i dobrze mieszamy, dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę 20×30 cm.wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w 180C.Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy dżemem wymieszanym z wódką, na to wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, górę smarujemy resztą kremu i posypujemy startą czekoladą.
Krem budyniowy:
400 ml. mleka
120 g margaryny lub masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
½ słoiczka dżemu ( dowolnego)
½ słoiczka dżemu ( dowolnego)
czekolada gorzka do posypania
Wykonanie:
Krem budyniowy:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, na mleku gotujemy budyń, studzimy. Do margaryny dodajemy po trochu wystudzony budyń, i ucieramy na gładką masę.