Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki

1 łyżka mąki do bakalii

1i1/2łyżeczki proszku do pieczenia 250  g margaryny

25 ml. rumu

350-400  g dowolnych bakali

sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Bakalie drobno pokroić, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Do margaryny wsypać cukier i dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Ne przejmować się że masa jest zwarzona. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok cytrynowy i rum. Wszystko dokładnie zmiksować, po czym wsypać bakalie i wymieszać. Masę nałożyć do keksówki o wymiarach 35 x12 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temp.180 stopni około 55-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *