Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka mąki do bakalii
1i1/2łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny
25 ml. rumu
350-400 g dowolnych bakali
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Bakalie drobno pokroić, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Do margaryny wsypać cukier i dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Ne przejmować się że masa jest zwarzona. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok cytrynowy i rum. Wszystko dokładnie zmiksować, po czym wsypać bakalie i wymieszać. Masę nałożyć do keksówki o wymiarach 35 x12 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temp.180 stopni około 55-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.