Składniki:
35 dag. rabarbaru
25 dag. + 1 łyżka mąki
15 dag. masła
10 dag. cukru
4 jajka
1 cukier wanilinowy
7i1/2 dag. drobnych wiórków kokosowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
25 dag. cukru pudru
1 białko czerwony
barwnik spożywczy
3-4 łyżki grubych wiórków kokosowych do dekoracji
tłuszcz
tarta bułka do formy
Wykonanie:
Rabarbar oczyścić, pokroić na 2-cm. kawałki, oprószyć 1 łyżką mąki i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i drobnymi wiórkami kokosowymi. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko, całość dobrze utrzeć mikserem. Do ciasta wmieszać kawałki rabarbaru. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piecz około 60 minut. Ciasto chwilę studzić w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną .Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, białkiem i odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Utrzeć gładki, gęsty lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Wierzch keksu posypać grubymi wiórkami kokosowymi.