KEKS RABARBAROWY W LUKRZE

Składniki:

35 dag. rabarbaru

25 dag. + 1 łyżka mąki

15 dag. masła

10 dag. cukru

4 jajka

1 cukier wanilinowy

7i1/2 dag. drobnych wiórków kokosowych

3 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek mleka

25 dag. cukru pudru

1 białko czerwony

barwnik spożywczy

3-4 łyżki grubych wiórków kokosowych do dekoracji

tłuszcz

tarta bułka do formy

 

Wykonanie:

 

Rabarbar oczyścić, pokroić na 2-cm. kawałki, oprószyć 1 łyżką mąki i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i drobnymi wiórkami kokosowymi. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko, całość dobrze utrzeć mikserem. Do ciasta wmieszać kawałki rabarbaru. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piecz około 60 minut. Ciasto chwilę studzić w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną .Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, białkiem i odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Utrzeć gładki, gęsty lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Wierzch keksu posypać grubymi wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *