Składniki:
1/2 kg. wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Świeżo mielony pieprz
sól do smaku
paski słoniny
dodatkowo:
mocna folia spożywcza
sznurek
parowar
Wykonanie:
Mielone mięso czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy wymieszać.
Dodatkowo można okrasić kiełbasę słoniną. Przygotować paski słoniny lekko posolić i obsmażyć na patelni. Cześć można posiekać i obsmażyć. Na folii spożywczej ułożyć mięso w kształcie wałka wzdłuż położyć paski słoniny posiekaną posypać wierzch oprószyć pieprzem ,majerankiem, papryką. Zawinąć ścisło w folię. Przewiązać w poprzek sznurkiem. Kiełbasę ułożyć w parowarze (lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą.) Parować około 30 minut.