KIEŁBASKI Z PUREE ZIEMNIACZANYM I JABŁKAMI

Składniki:

 

500 g .ziemniaków

sól

2 czerwone jabłka

sok z cytryny

1 łyżka masła

4 kiełbaski

1-2 łyżki oleju z kiełków

75 ml. mleka

50 ml. śmietany

pieprz,

2 łyżeczki sosu do pieczeni (w proszku)

2-3 łyżeczki zagęstnika do sosów

1 łyżeczka musztardy

majeranek do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych  pokroić w kostkę, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny i dusić na maśle pod przykryciem. Kiełbaski smażyć na oleju około 10 minut, stale obracając. Ziemniaki odcedzić i utłuc. Wlać mleko i śmietanę, wymieszać, dodać jabłka. Puree doprawić solą i pieprzem. Kiełbaski wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu dodać 250 ml. wody i sos, zagotować, dodać zagęstnik. Sos doprawić solą, pieprzem i musztardą. Kiełbaski podawać z sosem i puree, ozdobić majerankiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *