Składniki:
500 g .ziemniaków
sól
2 czerwone jabłka
sok z cytryny
1 łyżka masła
4 kiełbaski
1-2 łyżki oleju z kiełków
75 ml. mleka
50 ml. śmietany
pieprz,
2 łyżeczki sosu do pieczeni (w proszku)
2-3 łyżeczki zagęstnika do sosów
1 łyżeczka musztardy
majeranek do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić, gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny i dusić na maśle pod przykryciem. Kiełbaski smażyć na oleju około 10 minut, stale obracając. Ziemniaki odcedzić i utłuc. Wlać mleko i śmietanę, wymieszać, dodać jabłka. Puree doprawić solą i pieprzem. Kiełbaski wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu dodać 250 ml. wody i sos, zagotować, dodać zagęstnik. Sos doprawić solą, pieprzem i musztardą. Kiełbaski podawać z sosem i puree, ozdobić majerankiem.