Składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
5-6 jajek w zależności od wielkości
1 szklanka kisielu bez cukru smak według uznania
1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę ,dalej ubijając dodajemy żółtkai ubijamy jeszcze przez moment. Dodajemy przesiany kisiel z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w 180 C. 30 – 35 minut, tortownica wielkości 24 cm.
Krem:
750 ml. mleka
1 i1/2 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny zwykłej
2 łyżki kakao
300 gr masła
Wykonanie:
Ugotować kaszkę i ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę dodając ostudzoną kaszkę i kakao. Biszkopt podzielić na trzy części przełożyć przygotowaną masą ,biszkoptu nie nasączamy . Wierzch biszkoptu ubrać według uznania.