KLASYCZNE CURRY Z KURCZAKA

Składniki:

 

80 dag. średniej wielkości kawałków kurczaka bez skory i kości

Marynata:

2,5 cm. korzeń imbiru starty na tarce

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki chili

sok z 1/2 cytryny

10 dag. jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

Sos:

1i1/4 kg. pomidorów

5 cm. korzeń imbiru

4 ząbki czosnku

4 ziarna zielonego kardamonu

2 goździki

listek laurowy

1/2 łyżki mielonego chili

6 dag. masła

75 ml. śmietanki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

 

Wykonanie:

 

Zmiksować składniki marynaty, polać nią kurczaka, rozsmarować tak, by marynata oblepiła każdy kawałek mięsa, i odstawić na co najmniej 30 minut. Najlepiej upiec mięso na grillu, można też użyć patelni grillowej lub opiekacza w piekarniku nastawionym na 200 C.

Zrobić sos:

pomidory pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka, dodać pół szklanki wody, kawałek imbiru (obrany i zmiażdżony) oraz obrane ząbki czosnku, zmiażdżone ziarnka kardamonu, goździki i listek laurowy. Gotować, aż pomidory się rozpadną, po czym zmiksować na piure i przetrzeć przez sito. Przełożyć z powrotem do garnka i gotować, by odparować nadmiar wody. Wsypać chili, a gdy masa zgęstnieje, dorzucić masło i wymieszać, aż powstanie jednolity błyszczący sos. Włożyć mięso, pozostały kawałek imbiru  posiekany lub starty na tarce  i śmietankę. Dusić jeszcze 5-10 minut. Gdy na powierzchni zacznie wydzielać się tłuszcz, dodać 1-2 łyżki wody i łyżkę śmietanki, wymieszać, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić solą i garam masala.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *