Składniki:
1/2 kg. mięsa mielonego Np. wołowiny
1/2 kg. pieczarek
2 strąki czerwonej papryki
1 duża cebula
10 małych ogórków kiszonych
rozmaryn
sól
pieprz
1duże jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
5-7 łyżek przecieru pomidorowego
olej
bułka tarta
Wykonanie:
Pieczarki pokrój na plasterki, usmaż na oleju. Przypraw. Półtora strąka papryki pokrój w paski, podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w piórka, usmaż na oleju. Ogórki pokrój w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj z pieczarkami. Lekko podduś. Dodaj śmietanę i przecier. Mielone mięso wyrób z jajkiem, resztą pokrojonej papryki i bułką tartą (2-3 łyżki), przypraw. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w bułce tartej, usmaż na oleju. Dodaj do warzyw, podduś, przypraw.