Składniki:

1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego

1 ząbek czosnku natka pietruszki

Vegeta lub inna przyprawa

pieprz

sól

1 jajko

2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie produkty wyrabiamy masę doprawiamy do smaku według swojego gustu. Formujemy małe klopsiki. Bierzemy trochę masy i formujemy kulkę najlepiej mieć wilgotne ręce, wtedy lepiej się formuje. Na gorącą wodę wrzucać klopsiki i gotować 7-8 minut lub kuleczki obtoczyć w mące i usmażyć na patelni .

Sos warzywny:

1 główka kapusty pekińskiej

3-4 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

15 ml. sosu chili

Wykonanie:

Kapustę pokroić na małe kawałki ,marchewkę zetrzeć na grubej, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej krótko zeszklić cebule,czosnek ,marchewkę i na koniec dodać kapustę pekińską. Wszystko przyprawić solą ,pieprzem,można dodać maggi w płynie do smaku, podląc sosem chili. Dodać do sosu ugotowane klopsiki lub usmażone wymieszać .Można podawać z ryżem ,z ziemniakami,kluseczkami i z dodatkiem surówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *