Składniki:
1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku natka pietruszki
Vegeta lub inna przyprawa
pieprz
sól
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie produkty wyrabiamy masę doprawiamy do smaku według swojego gustu. Formujemy małe klopsiki. Bierzemy trochę masy i formujemy kulkę najlepiej mieć wilgotne ręce, wtedy lepiej się formuje. Na gorącą wodę wrzucać klopsiki i gotować 7-8 minut lub kuleczki obtoczyć w mące i usmażyć na patelni .
Sos warzywny:
1 główka kapusty pekińskiej
3-4 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
15 ml. sosu chili
Wykonanie:
Kapustę pokroić na małe kawałki ,marchewkę zetrzeć na grubej, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej krótko zeszklić cebule,czosnek ,marchewkę i na koniec dodać kapustę pekińską. Wszystko przyprawić solą ,pieprzem,można dodać maggi w płynie do smaku, podląc sosem chili. Dodać do sosu ugotowane klopsiki lub usmażone wymieszać .Można podawać z ryżem ,z ziemniakami,kluseczkami i z dodatkiem surówki.