Składniki:
2 pełne łyżki masła
6 jajek
11-12 łyżek mąki pszennej może być tortowa
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Zagotować wodę z łyżeczką soli. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej miseczce utrzeć masło z solą na puszystą masę, dodać żółtka i wszystko połączyć ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę mąki. Na próbę i wrzucić kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż urosną podczas gotowania. Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki około 3 minuty. Podawać po odcedzeniu. Można przelać wodą na sicie ale nie koniecznie. Kluseczki można podawać do drugiego dania lub z masełkiem albo z sosem owocowym lub innym.