KLUSECZKI Z PIETRUSZKĄ

Składniki:
340 g mąki
4 jajka
3 wiązki pietruszki
sól
4 łyżki śmietany
4 łyżki wody
masło
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, jajka, posiekaną pietruszkę sól, śmietanę i wodę, wyrobić na ciasto. Trochę odczekać i zrobić ciasto na kluseczki jak zwykle. Wrzucać na gotującą wodę łyżką zagotować jak wypłyną na wierzch wyciągnąć z  garnka na cedzak, polać je zimną wodą, odsączyć, dodać masła i podgrzać na patelni. Podawać od razu jako dodatek lub samodzielne danie .Zielone kluseczki  fajnie też smakują z podsmażoną cebulką i boczkiem i posypane serem żółtym  zwłaszcza jak się
dobrze przypieką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *