Składniki:
500 g. czerwonej cebuli
750 g. porów
500 g. ugotowanych klusek
40 g. masła
sól
pieprz czarny mielony
250 g. startego żółtego sera
7/2 pęczka majeranku(lub suszony)
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pory dokładnie oczyścić pokroić w krążki. Kluski krótko podsmażyć na maśle, do prawić, wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać por, doprawić solą i pieprzem dusić około 8 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę natłuścić .Kluski wymieszać z 200 g. sera i jarzynami, włożyć do formy, osypać resztą sera. Piec w piekarniku na środkowej półce około 20 minut. Posypać majerankiem.
Składniki:
Kluski:
500 g. mąki
4-5 jajek
1 łyżeczka soli
około 125 ml .wody
Wykonanie ciasta:
Wyrobić ciasto. Ciasto wlewać porcjami na deskę zwilżoną wodą i łopatką odkrawać kluski wprost do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.