Składniki:

10 dag mąki krupczatki

10 dag masła,

5 jajek

sól

Wykonanie:

Utrzeć masło na pianę i  cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na  małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i  gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym dodatkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *