Składniki:
2 czubate szklanki doskonałej pszennej maki
2 zółtka
2 dag drożdzy
2łyżki roztopionego masła
2 płaskie łyżki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy.
Wykonanie:
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól i mąkę wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, przez chwile całość wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę lekko wyrabiamy rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, wykrawamy szklanką zgrabne krążki, przenosimy na wyłożoną tacę i oprószoną mąką , trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą umocowujemy na brzegu, związując mocno tasiemką .
Gdy woda zagotuje się, kładziemy na gazie po kilka wyrośniętych klusek,przykrywamy wysoka pokrywa i parujemy przez 5-7 min czas zależy od wielkości klusek. Można użyć garnka do gotowania na parze.
Podajemy do pieczonej kaczki, pieczonej gęsi z jabłkami, gulaszu lub pieczeni wieprzowej. Można je jeść na słodko z sosem owocowym.