Składniki:

2 czubate szklanki doskonałej pszennej maki

2 zółtka

2 dag drożdzy

2łyżki roztopionego masła

2 płaskie łyżki cukru

1 szklanka mleka

szczypta soli

mąka do posypania stolnicy.

Wykonanie:

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól i mąkę wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, przez chwile całość wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę lekko wyrabiamy  rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, wykrawamy szklanką zgrabne krążki, przenosimy na wyłożoną tacę i oprószoną mąką , trzymamy w ciepłym miejscu.

Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą umocowujemy na brzegu, związując mocno tasiemką .

Gdy woda zagotuje się, kładziemy na gazie po kilka wyrośniętych klusek,przykrywamy wysoka pokrywa i parujemy przez 5-7 min czas zależy od wielkości klusek. Można użyć garnka do gotowania na parze.

Podajemy do pieczonej kaczki, pieczonej gęsi z jabłkami, gulaszu lub pieczeni wieprzowej. Można je jeść na słodko z sosem owocowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *