Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1główka czerwonej kapusty
1 cebula
15 dag. wędzonego boczku
1 łyżka octu
1łyżka cukru
sól
pieprz
kminek
olej
Wykonanie:
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, posiekaj lub poszatkuj. Przełóż do rondla, podlej wodą. Duś a małym ogniu do miękkości. Cebule obierz, razem z boczkiem pokrój w kostkę. Podsmaż a patelni. Kapustę odcedź, skrop octem, dodaj boczek z cebulą. Wymieszaj. Przypraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, ugotuj. Przestudź, przeciśnij przez praskę. Włóż do miski, ugnieć. Podziel na cztery części. Jedną wyjmij, wsyp mąkę, wbij jajka, posyp solą. Dodaj wyjęte ziemniaki, zagnieć. Z ciasta uformuj paluchy, napełniając je kapustą. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.