KLUSKI ŚLĄSKIE Z KAPUSTĄ

Składniki:

1 kg. ziemniaków

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 jajka

1główka czerwonej kapusty

1 cebula

15 dag. wędzonego boczku

1 łyżka octu

1łyżka cukru

sól

pieprz

kminek

olej

 

Wykonanie:

 

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, posiekaj lub poszatkuj. Przełóż do rondla, podlej wodą. Duś a małym ogniu do miękkości. Cebule  obierz, razem z boczkiem pokrój w kostkę. Podsmaż a patelni. Kapustę odcedź, skrop octem, dodaj boczek z cebulą. Wymieszaj. Przypraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem.  Ziemniaki obierz, ugotuj. Przestudź, przeciśnij przez praskę. Włóż do miski, ugnieć. Podziel na cztery części. Jedną wyjmij, wsyp mąkę, wbij jajka, posyp solą. Dodaj wyjęte ziemniaki, zagnieć. Z ciasta uformuj paluchy, napełniając  je kapustą. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *