KLUSKI WŁOSKIE KŁADZIONE

Składniki:

 

50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

50 dag szpinaku,

2 jaja

25 dag chudego białego sera

4 łyżki kaszy manny

10 dag masła

1 łyżka startego parmezanu,

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,

1/2 łyżeczki pieprzu

sól

 

Wykonanie:

 

Umyty i osączony szpinak wrzucić na kilka minut do wrzątku, osączyć na sicie, drobno posiekać, połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę lub praskę ziemniakami, dodać 5 dag masła, kaszę mannę, zmielony biały ser, jaja, sól,

pieprz i gałkę. Wymieszać składniki drewnianą łyżką na jednolitą, lśniącą masę, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Łyżeczką nabierać małe porcje ciasta, kłaść je na osolony wrzątek, zagotować i od razu wyjmować łyżką cedzakową.

Ułożone w żaroodpornym półmisku polać stopionym masłem, posypać parmezanem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *