Składniki:
1/2 szklanki musu z jabłek (2 -3 jabłka )
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki
Szczypta soli
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, posolić . Jabłka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odmierzyć 1/2 szklanki musu. Do miski wbić jajka, dodać cukier. Ubić mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Dodać mus jabłkowy i mąkę. Dokładnie wymieszać, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabierać porcję ciasta około 1/3 łyżki i wkładać do wody. Za każdym razem łyżkę maczać w wodzie. Kluski gotować na 2 razy. Gotować około 3-5 minut od wypłynięcia. Podawać na ciepło z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem i cukrem.