KLUSKI ZIEMNIACZANE Z MAJERANKIEM

Składniki:

 

50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

1  kg surowych ziemniaków

3-4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka otartego majeranku,

sól

 

Wykonanie:

 

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, a surowe zetrzeć na tarce i osączyć przez ściereczkę. Biały osad z soku dodać do ziemniaków. Połączyć ziemniaki surowe i gotowane, dodać sól, majeranek i mąkę, wyrobić miękkie ciasto. Uformować wałeczki i pokroić na ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Podawać polane stopionym masłem lub słoninką albo jako dodatek do pieczeni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *