Składniki:
4 czerstwe kajzerki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 cebule
4-5 łyżek posiekanych świeżych ziół, natka, szczypiorek, tymianek, rozmaryn
5 dag. margaryny
25 dag. wędzonego boczku
bułka tarta
2 kostki rosołowe drobiowe
sól
pieprz
1 łyżka masła
Wykonanie:
Bułki pokroić w kromki, zalać gorącym mlekiem, posolić, popieprzyć, gdy mleko wsiąknie i przestygnie, wbić jajka,1 cebule obrać, posiekać, wymieszać z 2-3 łyżkami mieszanki ziołowej, zeszklić na margarynie. Dodać do bułek. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na tej samej patelni, 1/3 boczku dodać do bułek, resztę zostawić na patelni, masę dobrze wyrobić, jak trzeba zagęścić bułką tarta, uformować 8 knedli, ugotować w 2 litrach wody z 2 kostkami drobiowymi, wyjąc, osączyć. Masło dać do pozostałego boczku, dodać posiekane cebule, i resztę ziół. Podsmaż razem, włóż knedle, podgrzej. podawać z kiszonym ogórkiem, polane tłuszczem z patelni.