KNEDLE Z CIASTA TWAROGOWEGO

Składniki:

 

1/2 litra mleka

5 dag. masła

50 dag. mąki

3 jajka

odrobina soli

1kilogram śliwek

 cukier

 

Wykonanie:

 

W garnku zagotowujemy mleko z masłem i odrobiną soli, po czym ciągle mieszając wsypujemy stopniowo 40 dag mąki(poznańska i krupczatka). Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszając wbijamy po jednym jaju i wsypujemy resztę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, w które  wkładamy śliwki i formujemy knedle. Gotujemy je we wrzącej wodzie 10 minut. Przed podaniem można knedle posypać cukrem, polać rozpuszczonym masłem lub śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *