Składniki:
60 dag. ugotowanych ziemniaków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Ponadto;
3 jabłka
10 dag. masła
2 łyżki cukru
cynamon
Wykonanie;
Ziemniaki obrać, opłukać ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków ,dodać jajko, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. W dużym rondlu zagotować wodę z odrobiną soli i do wrzątku wrzuca knedle delikatnie mieszać żeby się nie przykleiły do dna . Gdy wypłyną na powierzchnie gotować nie dłużej niż minutę na małym ogniu i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.Masło rozpuścić z cukrem. Knedle podawać polane masłem i posypane cynamonem lub z kwaśną śmietaną i cukrem .