Składniki:

1/2kg twarogu półtłustego
1/2 kg.ugotowanych ziemniaków
2 jajka
około 1 szklanki mąki pszennej
70 dag śliwek wydrylowanych z pestek
cukier

 

Wykonanie:

 

Twaróg zmielić przez maszynkę , ziemniaki ugotować odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło.
Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę, do niej sypać około pół łyżeczki cukru.
Zlepiać dokładnie formułując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami lub ze śmietana posypane cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *