KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

1 kg .ugotowanych ziemniaków
25 dag. twarogu półtłustego
1i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli

Ponadto;

śliwki węgierki

Sos śmietankowy:

150 ml. kwaśnej śmietany 18% lub 30%
2 łyżki cukru
5 dag. cukru

Wykonanie;

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków  przecisnąć twaróg. Dodać obydwie mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk.Ze śliwek wydrylować pestki. Odrywać po kawałku ciasta lekko rozpłaszczyć na dłoni, w środek dać śliwkę przepołowioną nie do końca i w środek śliwki dać łyżeczek cukru zamknąć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie będzie się kleić się do rąk. Zagotować w garnku wodę lekko posolić, wrzucać knedle i gotować 5 do 10 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia.(zależy od wielkości knedli.)

Sos śmietankowy:

śmietanę i cukry wymieszać.
Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące polane sosem śmietankowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *