Składniki:
1 kg .ugotowanych ziemniaków
25 dag. twarogu półtłustego
1i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Ponadto;
śliwki węgierki
Sos śmietankowy:
150 ml. kwaśnej śmietany 18% lub 30%
2 łyżki cukru
5 dag. cukru
Wykonanie;
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć twaróg. Dodać obydwie mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk.Ze śliwek wydrylować pestki. Odrywać po kawałku ciasta lekko rozpłaszczyć na dłoni, w środek dać śliwkę przepołowioną nie do końca i w środek śliwki dać łyżeczek cukru zamknąć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie będzie się kleić się do rąk. Zagotować w garnku wodę lekko posolić, wrzucać knedle i gotować 5 do 10 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia.(zależy od wielkości knedli.)
Sos śmietankowy:
śmietanę i cukry wymieszać.
Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące polane sosem śmietankowym.