Składniki:
1/2 kg. kiełbasy śląskiej
1duża cebula
1/2 kg. pieczarek
2 strąki papryki
20 dag. fasolki szparagowej
4 marchewki
cukinia
2 ziemniaki
20 dag. kapusty białej
2 liście pora
2 liście selera korzeniowego
20 dag. przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Kiełbasę pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Fasolkę oczyść, przekrój na pół. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki. Marchewki oczyść, pokrój na kawałki. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę i kiełbasę. Dodaj papryki, pieczarki, fasolkę i marchewki. Wymieszaj, duś na małym ogniu około 15 minut (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody). Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj, pokrój. Razem z ziemniakami dodaj do gulaszu, duś kolejny kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj poszatkowaną kapustę, posiekane liście pora i selera oraz przecier pomidorowy, wymieszaj. Posyp ziołami prowansalskimi. Gotuj do miękkości. Przypraw do smaku.