Składniki:
Biszkopt
1 i 1/2 szklanki mąki
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
1 litr soku jabłkowego
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
Beza:
4 białka
10 dag wiórek kokosowych
10 dag. cukru
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno, dodając cukier. Dodaj żółtka, przesianą mąkę 1 proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 C. Ostudź, przekrój na dwa krążki.
Beza:
Białka ubij, pod koniec dodając wiórki kokosowe i cukier. Formę wyłóż papierem do pieczenia, rozsmaruj pianę. Piecz w temperaturze 130 C, aż się zrumieni.
Masa:
Budynie wymieszaj z niewielką ilością soku jabłkowego. Resztę soku zagotuj, wlej mieszankę. Ugotuj budyń. Połowę masy rozsmaruj na spodnim cieście, przykryj drugim krążkiem. Rozsmaruj resztę masy. Przykryj bezą .