Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
30 g. drożdży
1/3 szklanki mleka
70 g. masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
Masa budyniowa:
Składniki:
1/2 l. mleka
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
25 g. mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W misce połączyć mąkę, cukier, jajko, rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrośnięty zaczyn wlać do reszty składników, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka i cukier ubić na parze aż masa zbieleje i cukier nie będzie wyczuwalny. Mąkę przesiać, dodać do kremu jajecznego, delikatnie wymieszać. Zagotować 1/2 l mleka i od razu gorące wlewać strużką do masy jajecznej mieszając aż powstanie gładki budyń. Postawić garnuszek na gazie i podgrzewać aż zacznie gęstnieć, kiedy tylko zacznie się gotować natychmiast zdjąć z gazu. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, na środek nakładać budyń i po 4 wiśnie, układając je tak żeby po złożeniu rogów ciasta do środka wiśnie były widoczne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut 180 C. Po ostygnięciu polukrować.