Składniki:
2,5 szklanki mąki
5 dag. drożdży
1/2 szklanki mleka
25 dag. masła
5 łyżek cukru
skórka otarta z cytryny
ćwierć łyżeczki soli
25 dag. rodzynek
3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 kieliszek rumu
cukier puder
cukier waniliowy
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w letnim mleku, dosypać łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Gdy zaczyn dobrze ?ruszy?, dodać resztę mąki, roztopione masło, rum, cukier, sól i dokładnie wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, a kiedy podrośnie, dodać bakalie, ponownie dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek, umieścić go na blasze wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, żeby znów podrosło. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około godziny. Upieczone posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smarowanie masłem i posypywanie cukrem powtórzyć kilkakrotnie. Wytworzona z masła i cukru skorupka zapobiega wysychaniu ciasta. Kołacz można upiec kilka dni przed świętami. Zawinięte w lnianą ściereczkę ciasto ?dojrzeje? i zachowa świeżość przez kilka tygodni.