KONFITURA Z BRZOSKWIN I MORELI

Składniki:

 

1/2 kg. brzoskwiń

1/2kg. moreli,

1kg. cukru

3 łyżki likieru pomarańczowego

 

 

 

Owoce wrzucić do wrzącej wody, gotować 3 minuty, odcedzić, przełożyć do zimnej wody z lodem, osuszyć na ściereczce, obrać ze skorek, przepołowić, wyjąć pestki. Trzecią część owoców posiekać, zmiksować na piure. Resztę pokrajać w kostkę. Przecier wlać do garnka, rozpuścić w nim cukier, zagotować, wlać likier, włożyć kostki owoców, powolutku gotować do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przełożyć do małych słoików, zamknąć, odstawić do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *