Składniki:
1 i 1/2kg. czerwonych, dojrzałych pomidorów gruntowych
60 dag. jabłek antonówek
1i 1/4 kg. cukru
skórka odkrajana z cytryny
laska wanilii
kieliszek koniaku
Wykonanie:
Pomidory ułożone na sicie zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokrajać na kawałki. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki. Owoce włożyć do rondla,
zasypać cukrem, dodać wanilię i pokrojoną w paski skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu, potrząsać garnkiem aż się cukier rozpuści, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 1 godzinę, żeby konfitura tylko ?mrugała? .Zbierać pianę. Pod koniec wyjąć wanilię, wlać koniak, delikatnie wymieszać, gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć, odstawić do wystygnięcia.