KONFITURA Z POMIDORÓW I ANTONÓWEK

Składniki:

 

1 i 1/2kg. czerwonych, dojrzałych pomidorów gruntowych

60 dag. jabłek antonówek

1i 1/4 kg. cukru

 skórka odkrajana z cytryny

 laska wanilii

 kieliszek koniaku

 

Wykonanie:

 

Pomidory ułożone na sicie zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokrajać na kawałki. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki. Owoce włożyć do rondla,

zasypać cukrem, dodać wanilię i pokrojoną w paski skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu, potrząsać garnkiem aż się cukier rozpuści, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 1 godzinę, żeby konfitura tylko ?mrugała? .Zbierać pianę. Pod koniec wyjąć wanilię, wlać koniak, delikatnie wymieszać, gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć, odstawić do wystygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *