KOPYTKA ZIEMNIACZANE

Składniki:

 2  kg. ugotowanych w mundurkach ziemniaków

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

sól do smaku

mąka pszenna

Wykonanie:

Obrane z mundurków ziemniaki przepuścić przez praskę zostawić w misce do zupełnego wystygnięcia. Uciskamy je na płasko i dzielimy nożem na 4 części. Jedną z części usuwamy z miski i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki, dodajemy sól i jajka i dokładnie zagniatamy. Formujemy wałeczki i odcinamy z nich kopytka. Gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Według gustu podajemy z dowolnymi sosami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *