Składniki:

2 kg. małychdługich ogórków
2 średnie papryki
2-3 cebule

Do namoczenia:

4i 1/2 szklanki wody przegotowanej
1/2 szklanki soli

Zalewa:

3 szklanki wody
3 szklanki octu 10%
4 szklanki cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych

Wykonanie:

Ogórki oczyścić, pokroić ze skórką na grube plastry  2 cm. Cebule pokroić w pół krążki. Ogórki, cebule wymieszać i zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą. Odstawić na. 3 godziny. Paprykę oczyścić pokroić w paski . Ogórki z cebulą wylać na cedzak i poczekać aż ociekną. Następnie wymieszać z papryką i nakładać do słoików. Kolendrę powkładać do ogórków i zalać je przestudzoną zalewą, zakręcić i pasteryzować   10-15 minut.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *