Składniki:
1średnia główka kapusty włoskiej
1 marchewka
1 ziemniak
1/3 selera
1por
4 pieczarki
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki tartej bułki
olej
sól
pieprz
oregano
kurkuma
Wykonanie:
Kapustę umyj, oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Marchewkę, seler i ziemniaka obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Włóż do rondla, zalej wodą, oprósz solą. Ugotuj na półtwardo (około 8 minut). Odcedź. Do wywaru z gotowania warzyw wsyp połowę płatków owsianych, ugotuj. Por i pieczarki oczyść, pokrój na kawałki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij pora. Dodaj pieczarki, podduś. Przestudź. Zmiel razem z kapustą i ugotowanymi warzywami. Dodaj ugotowane płatki i jajka, posyp kurkumą. Wymieszaj, obficie przypraw solą, pieprzem i oregano. Z masy uformuj kotlety. Bułkę tartą wymieszaj z resztą płatków owsianych. Obtocz kotlety. Usmaż na oleju. Osącz.