Składniki:
60 dkg. filetów rybnych (dorsz lub mintaj)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1i 1/2 łyżki przyprawy do ryb
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz
6 połówek suszonych pomidorów z oleju
1 papryka pieczona z oleju
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól
Wykonanie:
Umyte,osuszone filety,cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Z pomidorów usunąć skórkę i razem z papryką posiekać drobno. Do miski z rybą dodać przyprawę do ryb,sos sojowy,bułkę tartą,jajko,pieprz,pomidory z papryką i wymieszać doprawić do smaku ,jeżeli trzeba to dodać soli. Z masy formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron na złoto. Podawać z ziemniakami i surówką.