Składniki:
40 dag. schabu
4 plastry szynki gotowanej
4 plastry sera goudy
sól
pieprz
jajko
mąka
bułka tarta do panierowania
olej
Wykonanie:
Schab pokroić 4 w cienkie plastry, tak aby nie były do końca rozcięte. Delikatnie rozbić mięso tylko z jednej strony,najlepiej ze środka. Kotlety przyprawić z obu stron pieprzem. Na każdym plastrze mięsa na połówce położyć jeden plaster szynki i jeden plaster sera. Przykryć go połówką nie obłożoną. Dokładnie pozlepiać brzegi ,aby nie rozwaliły się podczas smażenia. Gotowe sznycle obtoczyć w mące roztrzepanym jajku i w bułce tartej i znowu dokładnie poprzyciskać kotlet i uformować.
Na patelni rozgrzać oliwę. Musi być tyle oleju, aby zakryć kotlet do połowy grubości. Usmażyć do uzyskania złotego koloru. Podawać z ziemniakami,kluskami ,surówkami lub sałatkami.