Składniki:
4 kotlety schabowe (po 15dag
2 małe czerwone papryki
2 małe zielone papryki
1 ogórek kiszony
15 dag twarożku śmietankowego
1 kieliszek białego wina (100 ml)
pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
zioła prowansalskie
bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Umyć papryki, przekroić na pół, starannie oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić po pół czerwonej i zielonej papryki w drobną kostkę. Posiekać ogórek kiszony. Wymieszać twarożek najpierw z ziołami prowansalskimi, a następnie z wszystkimi pokrojonymi warzywami. Doprawić masę twarogową do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wyciąć w kotletach kieszeń, napełnić je przyrządzonym nadzieniem i spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rozgrzać na patelni trzy łyżki oleju. Podsmażyć kotlety z obydwu stron na ostrym ogniu. Smażyć jeszcze przez 10 minut na mniejszym ogniu. Pokroić resztę papryki na kawałki. Zdjąć mięso z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Podsmażyć paprykę na tłuszczu ze smażenia. Posypać solą i bazylią. Wlać wino, wymieszać, lekko zagotować. Wyjąć paprykę, wlać kwaśną śmietanę, doprawić. Przełożyć kotlety z papryką na talerze, dodać sos, udekorować bazylią.