KOTLETY W CHRUPIĄCYCH CZEPKACH

Składniki:

 

800 g. ziemniaków ugotowanych w łupinach

150 g. upieczonych tostów

3 cebule

3 ząbki czosnku

100 g. masła

1/2 pęczka posiekanego estragonu

1/2 posiekanego majeranku

10 pokrojonych listków rozmarynu

8 pomidorów

 sól

pieprz

4 kotlety wieprzowe (po około 175 g.)

4 łyżki oleju

5 łyżek piwa

100 g. przerośniętego boczku

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać. Tosty zetrzeć. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, posiekać, wymieszać z masłem, ziołami i tostami. Masę włożyć do 4 woreczków, spłaszczyć na wielkość kotletów, mrozić 30 minut. Pomidory naciąć u góry, doprawić. Resztę czosnku posiekać. Kotlety smażyć na 2 łyżkach oleju 8 minut, po 6 minutach dodać czosnek. Doprawić, przełożyć do formy. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z piwem, zagotować, polać mięso. Na kotlety wyłożyć zamrożoną masę ziołową. Dodać pomidory, grillować około 5 minut. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w plastry. Boczek wytopić. Dodać resztę oleju i ziemniaki, usmażyć na złocisto. Dodać cebulę, doprawić. Podać z kotletami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *