Składniki:
800 g. ziemniaków ugotowanych w łupinach
150 g. upieczonych tostów
3 cebule
3 ząbki czosnku
100 g. masła
1/2 pęczka posiekanego estragonu
1/2 posiekanego majeranku
10 pokrojonych listków rozmarynu
8 pomidorów
sól
pieprz
4 kotlety wieprzowe (po około 175 g.)
4 łyżki oleju
5 łyżek piwa
100 g. przerośniętego boczku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Tosty zetrzeć. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, posiekać, wymieszać z masłem, ziołami i tostami. Masę włożyć do 4 woreczków, spłaszczyć na wielkość kotletów, mrozić 30 minut. Pomidory naciąć u góry, doprawić. Resztę czosnku posiekać. Kotlety smażyć na 2 łyżkach oleju 8 minut, po 6 minutach dodać czosnek. Doprawić, przełożyć do formy. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z piwem, zagotować, polać mięso. Na kotlety wyłożyć zamrożoną masę ziołową. Dodać pomidory, grillować około 5 minut. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w plastry. Boczek wytopić. Dodać resztę oleju i ziemniaki, usmażyć na złocisto. Dodać cebulę, doprawić. Podać z kotletami.