Składniki:
1czerstwa bułka
500 g. filetu z piersi indyka
2 cebule
1 pęczek natki pietruszki
50 g. orzechów włoskich
1 jajko
sól
pieprz biały mielony
150 g. miękkiego żółtego sera
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g. marchwi
2 łyżki masła
250 ml. bulionu warzywnego z warzywka
1/2 pęczka estragonu
700 g. śmietany
sok z cytryny
cukier
Wykonanie:
Bułkę namoczyć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. 1 cebulę obrać, grubo pokroić. Mięso zemleć z cebulą. Pietruszkę umyć, posiekać. Orzechy zemleć .Mięso wyrobić z odciśniętą bułką, jajkiem, pietruszką, orzechami, solą i pieprzem. Ser pokroić w kostkę. Z mięsa uformować małe kotlety, w każdy wcisnąć kostkę sera. Smażyć na oleju około 10 minut.Marchew oczyścić, pokroić w kostkę. Drugą cebulę obrać, posiekać, razem z marchwią pod smażyć na maśle. Wlać bulion z warzywka, dusić około 20 minut. Dodać posiekany estragon. Sos zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Podać z kotletami i makronem.