Składniki:
2 puszki ananasów plastry
37,5 dag. mąki
30 dag. cukru
2 torebki cukru wanilinowego
szczypta soli
12,5 dag. wiórków kokosowych
25 dag. masła albo margaryny
skórka otarta z 1 limonki
25 dag. gęstej śmietany
5 jajek
1 torebka budyniu waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
melisa cytrynowa
plasterki limonki ,oraz wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Ananasy odsączyć z zalewy. Mąkę wsypać do miski. Dodać 22,5 dag. cukru , 1cukier wanilinowy, szczyptę soli,7,5 dag. wiórków kokosowych, skórkę otartą z limonki oraz pokrojone na kawałeczki masło. Ze składników w miseczce zagnieść kruszonkę. Blachę (32×37 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie blachy rozsypać równomiernie kruszonkę i docisnąć ją dłonią do dna. Kruszonkowy spód posypać 2,5 dag. wiórków kokosowych .Śmietanę wymieszać z jajkami, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dodać proszek budyniowy. Dobrze wymieszać mikserem. Rozsmarować na cieście. Przykryć plasterkami ananasa i posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175C. Piecz około 45 minut. Ciasto wystudzić, pokroić na 30 równych kawałków. Udekorować je melisą cytrynową, plasterkami limonki i wiórkami kokosowymi.