Składniki:

2 szklanki mleka

4 jajka

4 żółtka

laska wanilii

15 dag. cukru

masło do wysmarowania foremek

6 -8 foremek żaroodpornych

Wykonanie:

Wysmarować foremki masłem, do małego rondla z grubym dnem wsypać 10 dag. cukru, wlać 5 łyżek wody i podgrzewać, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Już bez mieszania gotować   syrop na małym ogniu, aż stanie się złotobrązowy. Zdjąć rondelek z ognia  i na chwilę zanurzyć jego   dno w misce z zimną wodą. Do każdej foremkiwlać po łyżce bardzo ciepłego karmelu i równomiernie rozprowadzić na  dnie. Wanilię rozciąć wzdłuż i czubkiem łyżeczki wyjąć z niej miękki środek. Zagotować mleko z wanilią. Jaja utrzeć z żółtkami i resztą cukru (nie ubijać na pianę). Gorące mleko powoli wlewać do masy jajecznej,  cały czas energicznie  ubijając ją trzepaczką, rózgą albo mikserem. Półpłynny krem rozlać do foremek z karmelem, umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym z gorącąwodą (powinna sięgać do połowy foremek) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180°C. Zapiekać, aż krem wyraźnie się zetnie  (około 40 minut), wyjąć z pieca, ostudzić i wstawić  do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *