Składniki:
2 szklanki mleka
4 jajka
4 żółtka
laska wanilii
15 dag. cukru
masło do wysmarowania foremek
6 -8 foremek żaroodpornych
Wykonanie:
Wysmarować foremki masłem, do małego rondla z grubym dnem wsypać 10 dag. cukru, wlać 5 łyżek wody i podgrzewać, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Już bez mieszania gotować syrop na małym ogniu, aż stanie się złotobrązowy. Zdjąć rondelek z ognia i na chwilę zanurzyć jego dno w misce z zimną wodą. Do każdej foremkiwlać po łyżce bardzo ciepłego karmelu i równomiernie rozprowadzić na dnie. Wanilię rozciąć wzdłuż i czubkiem łyżeczki wyjąć z niej miękki środek. Zagotować mleko z wanilią. Jaja utrzeć z żółtkami i resztą cukru (nie ubijać na pianę). Gorące mleko powoli wlewać do masy jajecznej, cały czas energicznie ubijając ją trzepaczką, rózgą albo mikserem. Półpłynny krem rozlać do foremek z karmelem, umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym z gorącąwodą (powinna sięgać do połowy foremek) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180°C. Zapiekać, aż krem wyraźnie się zetnie (około 40 minut), wyjąć z pieca, ostudzić i wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.