Składniki:
50 dag. pomidorów
1 cebula
listek laurowy
1 szklanka mleka
4 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
bulion drobiowy
sól
pieprz
cukier
1 mały pojemnik gęstej śmietany
groszek ptysiowy
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki pokroić przetrzeć przez sito ,lub zmiksować blenderem. Do przecieru dodać2 łyżki masła, drobną posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przełożyć do garnka i pod przykryciem na małym ogniu dusić pomidory około 30 min. Gdy będą miały konsystencję kremu ponownie przetrzeć przez sito. Na patelni rozpuścić pozostałe masło dodać mąkę i mleko dobrze wymieszać podgrzać. Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru stale mieszając postawić na ogniu dodać 3 szklanki bulionu doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.