KREM Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

Składniki:

50 dag. pomidorów

1 cebula

listek laurowy

1 szklanka mleka

4 łyżki masła

1 czubata łyżka mąki

bulion drobiowy

sól

pieprz

cukier

1 mały pojemnik gęstej śmietany

groszek ptysiowy

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki pokroić przetrzeć przez sito ,lub zmiksować blenderem. Do przecieru dodać2 łyżki masła, drobną posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przełożyć do garnka i pod przykryciem na małym ogniu dusić pomidory około 30 min. Gdy będą miały konsystencję kremu ponownie przetrzeć przez sito. Na patelni rozpuścić pozostałe masło dodać mąkę i mleko dobrze wymieszać podgrzać. Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru stale mieszając postawić na ogniu dodać 3 szklanki bulionu doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *