Składniki:

 

1 kg świeżych szparagów (lub 2 puszki)

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 żółtka

3 łyżki tłustej śmietany

natka pietruszki

sol,

pieprz

 

Wykonanie:

 

Świeże szparagi umyć i wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 30 minut. Gorące przecedzić na sitku i przetrzeć do wywaru. Szparagi konserwowe przetrzeć, przelewając je płynem z puszki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie

zimnej wody i połączyć z przecierem. Gotować 5 min mieszając. Po zdjęciu z ognia wlać do zupy żółtka rozkłócone ze śmietaną i wymieszać. Podawać w bulionówkach lub filiżankach, z groszkiem ptysiowym i natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *