Składniki;
Ciasto:
45dag. mąki pszennej
25dag. margaryny,
2 żółtka
1dag .drożdży
5 łyżek gęstej śmietany.
Wykonanie:
Przesianą mąkę z margaryną posiekać nożem .Drożdże rozmieszać z żółtkami,i śmietaną dodać do mąki z margaryną , zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,i upiec dwa placki w jednakowej blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia .Placki piec około 15-20minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze170C.Po upieczeniu i wystudzeniu placki przełożyć kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Krem;
2 szklanki mleka
1cukier waniliowy
1szklanka cukru
3 żółtka
1szklanka mąki pszennej
12 i 1/2 dag. masła lub margaryny
Wykonanie;
Z podanych składników ugotować budyń i do gorącego budyniu dodać masło lub margarynę,utrzeć na gładką masę i gorącą masą przełożyć placki.Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.