Składniki;

Ciasto:

 

45dag. mąki pszennej
25dag. margaryny,
2 żółtka
1dag .drożdży
5 łyżek gęstej śmietany.

Wykonanie:

Przesianą mąkę z margaryną posiekać nożem .Drożdże rozmieszać z żółtkami,i śmietaną dodać do mąki z margaryną , zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,i upiec dwa placki w jednakowej blaszce posmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia .Placki piec około 15-20minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze170C.Po upieczeniu i wystudzeniu placki przełożyć kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Krem;

 

2 szklanki mleka
1cukier waniliowy
1szklanka cukru
3 żółtka
1szklanka mąki pszennej
12 i 1/2 dag. masła lub margaryny

Wykonanie;
Z podanych składników ugotować budyń i do gorącego budyniu dodać masło lub margarynę,utrzeć na gładką masę i gorącą masą przełożyć placki.Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *