Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Krem:
3/4 kostki masła
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 żołtko
Ponadto:
3/4 kg. truskawek
1 opakowanie czerwonej galaretki
Wykonanie:
Biszkopt białka oddziel od żoł tek, ubij na sztywno, powoli wsypując cukier. Dodaj żoł tka, nie przerywając ubijania. Powoli wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy, piecz około 20 minut w temp. 150 C.
Krem:
Mąkę, cukier i żółtko rozmieszaj z pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź, utrzyj z masłem. Truskawki oczyść, pokrój.Galaretki przygotuj wg. instrukcji. Biszkopt posmaruj kremem. Ułóż truskawki, zalej galaretką.