Składniki;
600g. krewetek surowych8/12(świeżych)
500g. soli
5 g. pieprzu
600g. cytryn
100ml.oleju
Salsa z bakłażana;
400g. bakłażana
300g. pomidorów
50g. cebulki dymki
10g. soli
5 g. pieprzu
10g. cukru
50ml. oliwy extra virgin
1 limonka
Dodatkowo;
200g. pieczywa czosnkowego
do dekoracji;
cytryna
natka pietruszki
Wykonanie;
Z soli i 1 litra wody przygotować solankę, wrzucić do niej oczyszczone krewetki( nie usuwając pancerza i głowy) odstawić na 5 minut. Następnie opłukac pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem i zamarynować w oleju i skórce z cytryny .
Międzyczasie przyrządzić salsę
Bakłażana piec w całości przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220C., pomidory pokroić w drobną kostkę(wcześniej wycinając sroki), a białą cześć dymki posiekać.Za pomocą łyżki oddzielić miąższ bakłażana od spieczonej skórki, dodać do niego pomidory, oraz cebulkę, całość połączyć i doprawić do smaku oliwą ,solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem i startą skórką z limonki.Krewetki grilować około 4 minuty z każdej strony.Danie udekorować grilowanąa cząstką cytryny i natką pietruszki.Podawać z salsą z bakłażana i pieczywem czosnkowym.