Składniki:
2 szklanki mąki
3 szklanki wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki oleju
Farsz:
50 dag. pieczonego kurczaka
15 dag. pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sok i skórka z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksować, usmażyć naleśniki. Posiekane pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz. Skropić winem i dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać pokrojone w kostkę mięso, chwile smażyć, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z natką i żółtkami, doprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać, panierować w lekko ubitych białkach i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.