KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

 

Ciasto naleśnikowe:

1/2 kg. mąki

4 jajka

sól

1łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 łyżki oleju

mleko lub woda lub mieszanina około 1litr

 

Wykonanie:

 

 

Mleko, wodę, jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać

Składniki farszu:

1 kg. kapusty kiszonej

3-6 dag. grzybów suszonych

2-3 cebule

olej

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach, lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy(zeszkloną cebulkę nie przepuszczamy przez maszynkę,dodajemy ją bezpośrednio do farszu). Mieszamy i nadziewamy naleśniki. Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.

Dodatkowo:

jajka

sól

pieprz

tarta bułka

 

Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym i tartej bułce , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *