Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1/2 kg. mąki
4 jajka
sól
1łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki oleju
mleko lub woda lub mieszanina około 1litr
Wykonanie:
Mleko, wodę, jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać
Składniki farszu:
1 kg. kapusty kiszonej
3-6 dag. grzybów suszonych
2-3 cebule
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach, lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy(zeszkloną cebulkę nie przepuszczamy przez maszynkę,dodajemy ją bezpośrednio do farszu). Mieszamy i nadziewamy naleśniki. Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.
Dodatkowo:
jajka
sól
pieprz
tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym i tartej bułce , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.