KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI EWY

Składniki:

ciasto na naleśniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 i 1/2 szklanki  zimnej wody

2 jajka

1 płaską łyżeczkę soli

5 łyżek oleju

Ponadto:

olej do smażenia

Farsz:

1/2  kg. pieczarek

1/2  kg. kapusty kiszonej

1  cebula

sól

pieprz

 

Panierka:

2 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto  przygotować przy pomocy miksera. Powinno ono mieć konsystencje gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki z obu stron

Farsz:

Kapustę kiszoną pokroić i gotować do miękkości, około 20  minut. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Dusić na patelni dodając pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Następnie do pieczarek dodać kapustę. Farsz dusić jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według własnego uznania. Farsz odstawić do wystygnięcia. Zimny farsz nakładać na naleśniki i zawijać  krokiety. Zrobione krokiety obtaczać w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *