Składniki:
ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
2 jajka
1 płaską łyżeczkę soli
5 łyżek oleju
Ponadto:
olej do smażenia
Farsz:
1/2 kg. pieczarek
1/2 kg. kapusty kiszonej
1 cebula
sól
pieprz
Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto przygotować przy pomocy miksera. Powinno ono mieć konsystencje gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki z obu stron
Farsz:
Kapustę kiszoną pokroić i gotować do miękkości, około 20 minut. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Dusić na patelni dodając pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Następnie do pieczarek dodać kapustę. Farsz dusić jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według własnego uznania. Farsz odstawić do wystygnięcia. Zimny farsz nakładać na naleśniki i zawijać krokiety. Zrobione krokiety obtaczać w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor.