KROKIETY Z PIECZARKAMI

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

1i 1/2  szklanki mąki pszennej
¾ szklanki wody
¾ szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli

1łyżka oleju

Wykonanie:
Do mąki dodać jajko, wodę, mleko, odrobinę soli,łyżkę oleju i i mikserem wyrobić gładkie  ciasto. Nie może być gęste.

Farsz:

1  kg.pieczarek
1  cebula
1/2 kostki masła

2 łyżki oleju
sól

pieprz,
3 jajka do panierowania
bułka tarta do obtaczania
kg.1/2sera

 

Wykonanie:

Obrane pieczarki pokroić w drobną kostkę i cebulę obrać drobno pokroić, dać na patelnie z małą ilością masła ,dusić na małym ogniu na zloty kolor.   Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać razem . Farsz doprawić solą, pieprzem.Farsz musi być pikantny wtedy jest pyszny. Patelnię posmarować olejem i na rozgrzanej piec bardzo cienkie naleśniki. W trakcie smażenia napełniać naleśniki farszem .Zwinięte
krokiety moczyć w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na zloty kolor.Gotowe krokiety można  później tylko odgrzewać .Naleśniki można smażyć według swojego przepisu .Z tego farszu wychodzi około 2o krokietów Nakładać farszu 1  czubatą łyżkę .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *