Składniki:
1,5 kg obranych ziemniaków
5 łyżek gorącego mleka
1 kopiasta łyżka masła
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
0,5 pęczka koperku
30 dag pokrojonych pieczarek
2 obrane cienkie parówki
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Wykonanie:
Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wyjąć i podsmażyć pieczarki. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, jak do obiadu. Gorące ziemniaki utłuc dodając gorące mleko, łyżkę masła, posiekany koperek, podsmażoną cebulkę i przyprawę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Do jednej części dodać podsmażone pieczarki, a drugą część pozostawić. Andruty ułożyć na folii spożywczej. Jeden wafel rozsmarować gorącą masą z pieczarkami, drugi posmarować następną częścią gorącego ciasta kładąc na krótszy brzeg dwie parówki. Wafle ciasto zawinąć począwszy od krótszego brzegu, pozostawić w folii w chłodnym miejscu, aż do całkowitego wystudzenia. Kroić na 1,5 cm. placki, panierować w bułce tartej, piec na gorącym tłuszczu. Roladę najlepiej zawinąć wieczorem i trzymać w lodówce przez całą noc.